Vertraag de tijd en zie wat er gebeurt als je niks doet.
Soms heb je geen keuze en wordt je tot stilstand gezet. Bijvoorbeeld bij een burn-out, bij rouw & verlies, gedoe in jouw gezin, relatie of organisatie. Voor je ontwikkeling is dan belangrijk dat je het aanvaardt. Soms wil je voorkomen dat je ziek wordt of dat jouw team ziek wordt. Dan vraagt het moed om stil te gaan staan en te blijven.
Als je vertraagt ga je pas zien en voelen wat er is. De dynamiek bij jezelf en relaties wordt duidelijk. De mooie dingen en de confronterende dingen worden zichtbaar.
Om uiteindelijk de appels te plukken heb je eerst de rust nodig om goed te wortelen, het stekje te laten ontluiken en de bloesem tot wasdom te laten komen.
Dat klinkt mooi, maar soms wil je dat stekje wel de grond uit trekken! Toch gaat het om te aanvaarden dat we in een roerige tijd zitten en om dit op waarde te schatten. Jij bent ook onderdeel van deze tijd. Chaos en opschudding geeft letterlijk en figuurlijk zuurstof. Als je je er bewust van bent en het aanvaardt ontstaat er ruimte voor groei en nieuwe dingen. Laat oude gedachtes, gevoelens en gewoontes los. Dan herinner je je wat er echt toe doet voor jou. Begin klein en praktisch. Stap voor stap. Bij de begeleiding van STEK gaan we hier mee aan de slag terwijl je stil staat. Dat is soms oncomfortabel, maar precies de plek om te zijn, je kiemkracht te ervaren en te kijken wat er ontstaat.
Autonomie
De begeleiding van STEK is gericht op autonomie. De natuurlijke systemen waarin we leven zijn autonome processen. Deze hoef je alleen aandacht te geven en te voeden.
Als begeleider doe ik zo min mogelijk. We kijken samen wat er vooral wél is. En daarna kijk ik wat ik toe kan voegen om jouw of jullie groeiproces te ondersteunen.
De natuur
Op de route naar de Willem Arntshoeve wordt je steeds meer ondergedompeld in de natuur. Eenmaal in mijn ruimtes zitten we midden in de natuur tussen de bomen. Als we het bos in lopen ervaren we de verstilling en groei van de natuur in de verschillende seizoenen. Het hiermee verbinden gaat al makkelijk. Het is een inspirerende omgeving om de ritmes van de natuur toe te laten, het systemisch en lichaamswerk toe te passen of om een goed gesprek te hebben.
Systemisch werk
Het systemisch werk maakt dat je gaat zien en voelen hoe jij je in relaties beweegt en wat de dynamiek is. Jouw beweging heeft vaak z’n oorsprong in jouw gezin van herkomst. Met het systemisch werk kun je daarom jouw beweging en dynamiek in alle soorten systemen onderzoeken. Je kunt denken aan wie jij bent in een vriendschap, een liefdesrelatie of jullie gezin of wie jij bent als professional, leidinggevende of programmamanager. Ook kunnen we de dynamiek van jullie team en de organisatie inzichtelijk maken.
De dynamiek helder maken en inzichtelijk maken wie welke plek inneemt is al een mooie opbrengst. Het geeft erkenning voor wat er is. Dit geeft letterlijk en figuurlijk voeten aan de grond.
De bedoeling toevoegen geeft richting en verbondenheid. Er kan blijken dat iemand iets bij zich draagt dat niet van diegene is. Ook kunnen er personen worden buiten gesloten. We kijken of hier natuurlijk in bewogen kan worden of dat we het nog laten. Situaties inzichtelijk maken geeft lucht. Hiervoor kunnen we werken met een gesprek of een systeemopstelling. Met rituelen en lichaamswerk integreer je de nieuwe beweging en kan het weer gaan stromen.
Lichaamsgericht werk en mindfulness
Lichaamswerk en mindfulness leert je lichaam en ademhaling als een mooi en nuttig instrument te zien. Het zet je letterlijk en figuurlijk met beide benen op de grond. Je gaat voelen welke signalen jouw lichaam afgeeft. En je leert hierop te vertrouwen. Emotionele blokkades kunnen we integreren. Hierbij werken we onder andere met ademhalingstechnieken en visualisaties. We doen dit zo veel mogelijk buiten in het Willem Arntszbos. Hier kun je de aarde, de zon en de wind op je lichaam voelen.
Het is vaak niet voor niks dat je dacht dat je niet kon voelen of dat je het niet toeliet. Daarom is het opbouwen van vertrouwen zo belangrijk. Het gaat over vertrouwen dat jij jezelf opvangt. Ik help je hierbij.
Transactionele analyse
Met transactionele analyse wordt duidelijk hoe jij of jullie als organisatie vanuit verschillende posities communiceren. Hierin geldt het spel van actie en reactie. Met oefeningen krijg je duidelijk hoe jij reageert en waar je in geraakt wordt. Het resultaat is dat je ziet dat je keuzevrijheid hebt om vanuit een volwassen positie een antwoord te geven op de situatie. Dat maakt je autonoom.
Ik werk graag met transactionele analyse omdat het een eenvoudig te begrijpen analyse is en veel diepgang geeft. Ik combineer dit met het systemisch werk, het lichaaamswerk en de ritmes van de natuur.
Met alles wat ik inzet gaat het over met aandacht bij jezelf en je omgeving zijn. Vanuit hier ga je je eigen ritmes inbouwen. Je gaat een goede balans vinden tussen spanning en ont-spanning.
Jan: ‘Sabine is heel intuïtief en luistert goed. Ze vraagt van je dat je zelf actief denkt en aanwezig bent. Je geeft het echt samen vorm. Dat heeft mij heel erg goed gedaan.’
Thea: ‘Het traject bij Sabine vond ik enorm prettig en een echte houvast bij de vragen waarmee ik kwam. Hoewel ik begon met een vraag over werk, ging het in de sessies met Sabine ook over onderliggende overtuigingen en patronen. Zeker de opstellingen die we af en toe deden hielpen me hierin inzicht te geven en brachten me langzamerhand dichter bij een antwoord op mijn vragen.’
Sandra: ‘Ik heb gekeken naar mijn levensthema’s en daarin weer een stap kunnen maken. Hierdoor ben ik meer in balans. Privé en op mijn werk. Ik stel mijn grenzen beter.’
‘De lichaamsgerichte oefeningen buiten en het op ankerplaten in de ruimte staan, heeft voor mij heel goed geholpen. Ik kan nu beter opmerken wanneer ik mijn grenzen over ga. Ik voel nu echt wanneer het me te veel wordt en kan dit goed aangeven.’
Aniek: ‘Sabine is slim, begreep wat ik zei en stelde daardoor goede vragen. Elke sessie gingen we doen wat er voor mij op dat moment belangrijk was. De sessies planden we in hoe vaak goed voelde. Soms om de twee weken en soms een keer in de maand. Ik had het gevoel dat Sabine heel goed voelde wat ik nodig had en paste hier haar coachingstraject op aan. Ik heb aan het einde van het traject met Sabine besproken hoe ze mijn vraag heeft aangepakt. De aanpak getuigt van vakmanschap. In het begin wilde ik weten hoe het kwam dat ik me zo voelde en de ‘theorie’ weten. Maar Sabine heeft me eerst meegenomen mijn vraag ‘leren voelen’ en later in het traject uitleg gegeven over wie ik ben en welke rol de opvoeding hierin speelt.’
Natascha: ‘Sabine is iemand die heel goed checkt bij de klant waar de vraag ligt en hoe ze daarbij kan helpen. Soms zoekt ze de ‘ongemakkelijke’ randjes op met bijvoorbeeld een ‘out of the comfort zone’ opdracht of oefening. Dat heeft voor mij juist de meerwaarde in dit traject geboden.’
Liesbeth: ‘Het traject was fijn, we hebben een hoop gedaan. Veel besproken en oefeningen gedaan. De gesprekken waren erg prettig, en het voelde als mijn eigen traject. Ik had zelf de regie doordat Sabine veel overlegde welke mogelijkheden er waren die we op konden gaan met de sessies en ook op de type oefeningen die zij beschikbaar had. Door het bijhouden van een (reflectie)verslag vervliegen de sessies niet zo makkelijk en kun je nog eens terugbladeren naar eerdere sessies.’