Rouw en verlies

Het leven kan heel rauw aanvoelen als je iemand of iets verliest waarvan je houdt. Op enig moment in ons leven komen we er allemaal mee in aanraking. Het kan zijn dat er iemand waarvan je houdt overlijdt. Dit kan plotseling en onverwachts zijn. Je kunt ook rouwen om het verlies van je ‘oude’ lijf bij kanker of het Corona-virus. Verlies kom je ook tegen bij een scheiding, het langzaam afscheid nemen van een dementerende ouder en het verlies van een baan.

Verwerken van verlies, zie ik als een overgang van leven vanuít verlies naar het leven mét verlies. In de coaching leer je de rouw en de gevoelens die daarbij horen, toe te laten. Je leert een gezonde balans te hebben in stil staan bij de rouw en te ondernemen.

Rouw is een natuurlijk proces. Ieder rouwt op zijn of haar manier. Als je rouwt voel je de liefde voor diegene of datgene waar je afscheid van neemt. Als je dit voelt laat je ook de pijn, het verlies toe. Soms is lastig om dit gevoel toe te laten. Ik leer je te vertrouwen in jezelf en in het proces waar je inzit. Je leert emoties en gedachtes die bij rouw naar boven komen toe te laten. Dit zijn misschien dingen die je nog niet eerder ervaren hebt. Jouw omgeving begrijpt je misschien niet altijd. Ook kun je erg moe zijn. Samen kijken we hoe je het verlies kunt toe laten en hoe je ook weer deel kan nemen aan jouw veranderde situatie.

Ik begeleid je persoonlijk, als professional en/of als leidinggevende van een team in rouw. Ook begeleid ik teams en organisaties in (nog niet genomen) rouw.

De manier van STEK is ..

eerst maar eens met elkaar in gesprek gaan en kijken waar jouw behoefte ligt. Er zijn verschillende dingen mogelijk: in je lijf komen, buiten in het bos of op de tuinderij zijn, nieuwe gewoontes in je leven inbouwen en concrete doelen stellen. In de sessies maken we gebruik van meditatie, rituelen, helpende gedachtes, een liefdevolle confrontatie, leven vanuit (natuur)cycli, lichaamsgerichte oefeningen. In deze kwetsbare tijd kun je ook tegen patronen in relaties aanlopen. Hier kunnen we systemisch mee aan de slag. Als het bij je past kun je je eigen natuurstuk maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is STEKontwikkeling-rouwcoaching-rituelen-Sabine-Bataille.jpg

Ingrid, Marnix Academie: ‘Sabine heeft mij heel fijn begeleid tijdens mijn rouwproces na het plotselinge overlijden van mijn man op 53 jarige leeftijd. Er was niet echt een structurele opbouw in de sessies, wat ik in eerste instantie had verwacht, maar rouw laat zich niet structureren. Sabine vroeg en/of voelde goed aan bij elke sessie wat er op dat moment bij mij speelde of waar ik mee zat. Tijdens een rouwproces komt er ook onverwerkt ‘oud zeer’ naar boven. Daar hebben we ook aandacht aan besteed. Sabine heeft me geholpen om dicht bij mijn gevoel en dus dichtbij mijzelf te blijven, en dat terwijl ik mij gedurende mijn leven had aangeleerd om veel in mijn hoofd te zitten en mij aan anderen aan te passen. Haar visie van het volgen en doorleven van de seizoenen paste goed bij mij en de seizoenen liepen wonderwel ook synchroon met mijn rouwproces. Door je terug te trekken in de rust en stilte van de winter ontstaan nieuwe inzichten en ideeën die zich kunnen ontwikkelen en tot groei komen in de lente. Sabine dankjewel voor deze waardevolle en verhelderende sessies.’

Louise, commerciële organisatie: ‘Mijn leidinggevende kwam met het voorstel dit traject te volgen. De afgelopen jaren heb ik een flink aantal heftige privézaken meegemaakt. Ik ben gescheiden en heb kanker gehad. Deze hadden, zonder dat ik dit doorhad, nogal effect op mij. Ik dacht dat ik klaar was voor ‘de rest van mijn leven’, maar het bleek dat ik eerst nog even wat oude koeien op het droge moest helpen.
Ik heb het traject ervaren als een enorm warm bad. Eindelijk iemand die werkelijk MIJ zag, zelfs beter dan dat ik mijzelf zag. En mij ook liet zien dat anderen mij soms beter zagen. Een enorme positieve eye-opener.’

Hilda, oprichter Stichting Het Bezinningshuis: ‘Rouw kan uit verschillende situaties ontstaan en kan tevens op diverse manieren ervaren worden. Zodra het aan je gaat ‘plakken’ dan kun je er last van krijgen. Sabine kan je door de verschillende fasen van rouw heen leiden, gaat jouw ‘rauwe rouw’ ook niet uit de weg en helpt je om verder te komen in het leven zodat je het leven weer ten volle kan en durft te omarmen. Dit alles op een natuurlijke manier en in jouw tempo.’

In een telefonische intake van circa 20 minuten kijken we wat jouw vraag is en of het klikt. 
Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen.

Telefonische intake

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is STEKontwikkeling-rouwcoaching-rituelen-Sabine.jpg