28 mei

Voldaan met pensioen


Wat willen de OV-demonstranten vandaag precies? En wat willen we samen in Nederland? Niemand wil kruipend de eindstreep (van je loopbaan) over. Wat zou het fijn zijn om voldaan en in je kracht met pensioen te gaan. Maar hoe dan?

Ik voel me bevoorrecht dat ik in Nederland woon. We hebben een van de beste pensioenvoorzieningen in de wereld. En dat willen we zo houden. Dus dat vraagt van ons dat we allemaal een financiële bijdrage leveren. We worden steeds ouder. En jonge mensen zijn er minder. Dus er moet meer geld in de pot. Dat wordt langer werken… Voor de beroepsgroepen die mentaal veel van je vragen bij bijvoorbeeld politie, defensie, NS, ambulance vraagt dit om zelfzorg van de medewerker en zorg van de werkgever.

Het vraagt om een andere manier van denken en kijken. Een natuurlijke manier van denken en kijken. Je kwaliteiten, je ervaring, je potentie en je energie zijn in de verschillende levensfases anders. Ik vergelijk de levensfases met de seizoenen. Jongelui staan in de lente van hun leven. Een heel leven voor je. Alles mag tot ontluiken komen. Jong volwassenen staan in de bloei van hun leven. Het is als in de zomer. Alles komt tot uiting. Je hebt je meer gesetteld midden in je loopbaan. Misschien heb je een gezin. Volop in actie en in energie. De nachten zijn soms letterlijk en figuurlijk korter! De senior zit in de herfst van zijn of haar leven. Hij of zij heeft een enorme ervaring. De appels aan de boom mogen geplukt worden. De wijsheid mag doorgegeven worden! En laat los dat je als de jonge bloem ingezet zou kunnen worden.

Als senior werknemer mag je gaan staan voor wat je allemaal in huis hebt. Het is juist een mooie tijd om te onderzoeken wat je wil betekenen voor anderen en te ontdekken wat er voor jou toe doet. Zorg goed voor jezelf, je kracht en je energie. En erken de plek van de andere generaties in je werk.

En als leidinggevende daag ik je uit om te onderzoeken wat jouw plek is. In welke welke fase zit jij? En waar staat je 55plus-medewerker? Jullie gezichtspunt kan dan soms best anders zijn. Zie de verschillen. Kijk met een lach. Zoek samen naar kansen om de kwaliteiten van de senior medewerk in te zetten. Durf buiten de systemen te denken, te experimenteren en te doen.

Daar waar het ongemak zit, is de ruimte voor groei!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial